Verraad in Harfsen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Verraad in Harfsen

Dorpen > Harfsen > WO 2
Verraad in Harfsen
 
 
Elk jaar organiseert de Oranjevereniging Harfsen-Kring van Dorth een stille tocht naar het graf van Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch. Het sobere graf is te bereiken via een smal bospad aan de Schepersweg in het buitengebied van Harfsen. Twee vierkante stenen met de namen Ynze Dikkerboom en Christine van Heesch worden omsloten door enkele kniehoge palen waaraan een ketting is bevestigd.
 
 
Hol als onderduikadres
 

Op deze plaats vonden Ynze en Christine de dood. Zij liggen er nu samen begraven. Ynze werd opgeroepen om voor de Duitsers te werken. Hij gooide alle oproepen in de prullenbak, maar werd in 1942 toch opgepakt en naar Duitsland gebracht. Zijn vader was aannemer in Friesland en Ynze vertelde de Duitsers dat hij dringend naar huis moest om enkele zaken te regelen. De Duitsers geloofden hem en Ynze kreeg een week verlof. Na die week vertelde Ynze zijn ouders dat hij weer naar Duitsland ging. Hij pakte echter de trein naar Zutphen, waar zijn zuster Sytske woonde. Via via kwam Ynze op 10 februari terecht bij de familie Koeslag in Harfsen. Hij werkte daar als boerenknecht, maar raakte ook betrokken bij het verzetswerk. Hij bracht onder meer piloten naar onderduikadressen in Zutphen, repareerde radio’s en zocht terreinen uit voor wapendroppings. Eind 1943 verhuisde Ynze naar ‘Het Hol’, een onderduikadres onder de grond, gemaakt van delen van een kippenhok. ‘Het Hol’ was goed verstopt. Zelfs Duitsers die daar vlak in de buurt jaagden zagen het niet.
 
 
Verraad
 
De Duitsers kwamen door verraad achter het bestaan van ‘Het Hol’. In de nacht van 13 op 14 oktober 1944 vertrokken zo’n zestig SS’ers en SD’ers vanuit Deventer naar Harfsen. Het wemelde van onderduikers tussen Laren en Harfsen en de Duitsers wilden daar een eind aan maken. Ze gingen eerst naar de boerderij van Slagman. Ze roofden de boerderij leeg en staken deze in brand. De bewoners en onderduikers werden meegevoerd. Daarna gingen ze naar ‘Het Hol’. Ynze wist van hun komst. Zijn zuster Sytske werkte op het kadaster in Zutphen. Daar werkte ook Christine van Heesch, die een relatie kreeg met Ynze. Het verzet was op de hoogte van de overval door loslippigheid van een Duitse officier tegenover een Nederlands meisje.
 
 
Geheime schuilplaats
 
Christine, die betrokken was bij het verzetswerk, haastte zich naar ‘Het Hol’ om Ynze te waarschuwen. Hij bleef echter omdat hij dacht dat zijn schuilplaats onvindbaar was. Zijn medebewoner Ap Nauta vluchtte wel. Christine bleef bij Ynze. Ze trokken zich terug in het derde, geheime compartiment van hun schuilplaats. De Duitsers vonden ‘Het Hol’, maar niet de geheime schuilplaats waar Ynze en Christine inmiddels de munitie en de radio naar toe hadden gesleept. De twee leken gered. Maar voordat de Duitsers weggingen gooiden ze enkele handgranaten in de schuilplaats. Ynze en Christine werden gedood. Ynze werd later gevonden met zijn revolver in de hand, vastbesloten zich dood te vechten.
 
 
Terug naar de inhoud