Exposities - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Exposities

Activiteiten
Expositie over Johan Derk Baron van der Capellen tot den Pol
 

Op zaterdagochtend 30 oktober is deze expositie in het Tramstation in Gorssel geopend. Daarbij waren naast bestuursleden van de Zwolse Burgercommissie en De Elf marken ook nazaten van Johan Derk aanwezig. De expositie geeft een goed beeld van de plekken waar Johan Derk leefde. Johan Derk woonde zelf weliswaar in Zwolle, maar verbleef veelvuldig en langdurig bij zijn familieleden in Gorssel, Eefde en wijde omstreken.
 
Maar het verhaal van de expositie gaat toch vooral over waarom hij en zijn familieleden niet in een kerk begraven wilden worden en ervoor kozen om een familiegraf aan de rand van de
Gorsselse hei te laten bouwen. Tegenstanders van de politieke idee├źn van Johan Derk bliezen dit graf kort na de bouw helaas op. Gelukkig lagen de overblijfselen van Johan Derk en zijn vrouw tijdelijk in een graf in de kerk van Gorssel. Daar liggen ze nog steeds. Men zegt wel eens dat Johan Derk is ondergedoken van 1784 tot heden.
 De expositie is tot eind februari 2022 te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14 - 16 uur en iedere donderdag en vrijdag van 10 - 12 uur.
Let op: van 14 december 2021 tot en met 3 januari 2022 is het Tramstation gesloten.
Op zaterdag 5 februari is er een open dag van 10.30 uur tot 15.00 uur waarbij de organisatoren en de samenstellers van de expositie aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Een uitgebreid verslag van de opening, geschreven door Sander Grootendorst, is te vinden in de Berkelbode van 3 november 2021.
Zie https://www.berkelbode.nl/nieuws/algemeen/387764/expositie-eert-18e-eeuwse-vrijheidsstrijder


   
Terug naar de inhoud