Exposities - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Exposities

Activiteiten
Nieuwe expositie Johan Derk van der Capellen tot den Pol

 
In 2021/2022 is door De Elf Marken met groot succes een expositie over Johan Derk van der Capellen tot den Pol ingericht. Een groot deel van ons expositiemateriaal is in voorjaar 2024 gebruikt door het Stadmuseum ANNO in Zwolle voor een zeer uitgebreide expositie in de woonplaats van Johan Derk. Op haar beurt heeft het stadsmuseum nu een hoeveelheid van haar materiaal aan De Elf Marken uitgeleend. Daarmee hebben wij een nieuwe expositie over het leven van Johan Derk ingericht.
 
 
Johan Derk was een luis in de pels van prinsgezinden. Hij was een moderne Robin Hood tegen slavernij in binnen- en buitenland. De expositie over de edelman met oog voor de gewone burger is tot eind oktober in het Tramstation te bewonderen. Dus als u op de open monumentendag 14 september de films over de stoomtram hebt bekeken, kunt u ook deze expositie bewonderen. Maar dat kan tot eind oktober ook op alle reguliere openingstijden, dat wil zeggen op dinsdag van 14-16 uur en op donderdag en vrijdag van 10-12 uur. Op alle andere tijden kunt u de expositie van buitenaf bewonderen door de prachtige glazen wand om het gebouw.  
 


Vorige Exposities:

Expositie schilderijen van Lily Oosterwijk
 
Vanaf 11 november tot 11 januari exposeert Lily Oosterwijk in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.


Lily Oosterwijk (1945) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Zutphen. Ze studeerde aan de Rietveld Academie (destijds Kunstnijverheidschool) in Amsterdam. Daarna woonde ze in Roma - Lesotho (Zuidelijk Afrika). Na haar opleiding aan het Moller Instituut in Tilburg gaf ze van 1980 tot 1990 teken- en textielles aan het Stedelijk College Eindhoven. Lily woonde van 1994 tot 1995 met haar man Werner van der Weg in Kaapstad, Zuid-Afrika. Daar werkte ze als vrijwilliger aan het historisch-culturele Mayibuye Center aan het Robbeneiland-archief. Na haar terugkeer naar Nederland in 1995 werkte ze in Utrecht als vrijwilliger aan het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika Kairos. Ze keerde daarna jaarlijks met haar man terug naar Zuid-Afrika, waar ze tot 2004 lesgaf aan getraumatiseerde kinderen en zwerfmoeders (Kaapstad). Van 2003 tot 2012 woonde ze op de Velhorst, Lochem.
 
Lily Oosterwijk had tentoonstellingen en projecten in Den Haag, Bergeijk, Hengelo, Somerset West (Zuid-Afrika), Best, Amsterdam (Artshopin), Helmond (Artimond) en Doesburg (Kunstkamer Lindewal). Lily werkt in acryl, gouache, gemengde technieken, pen, aquarel en etsen. De technieken die ze gebruikt zijn steeds afhankelijk van de situatie en het onderwerp.
 
De openingstijden van het Tramstation zijn: dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur, donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Van buitenaf zijn exposities in het Tramstation permanent te zien.







Expositie over de Bloemenkamp

Vanaf heden is in het Tramstation een uitgebreide tentoonstelling over de Bloemenkamp te zien. Deze tentoonstelling is ingericht door de Stichting Vrienden van de Bloemenkamp. In de tentoonstelling staat de geschiedenis van de Bloemenkamp vanaf 1949 tot heden centraal. In beeld- en filmmateriaal krijgt de bezoeker een indruk van de recente geschiedenis van het gebouw, de bewoners en de ontwerper architect Knuttel. Omdat de eigenaar van plan is om het gebouw te slopen zijn de bewoners inmiddels vertrokken. In afwachting van de sloop worden de appartementen tijdelijk bewoond door vluchtelingen uit Oekraïne.
 

 
De expositie is tot 9 november tijdens openingstijden (di. 14-16 uur, do. 10-12 uur en vr. 10-12 uur) in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 in Gorssel. Buiten de openingstijden is de expositie door de grote ramen ook goed zichtbaar.




Bijzondere expositie in Tramstation
 
Sinds december 2022 is er een heel bijzondere expositie ingericht in ons historische verenigingsgebouw het ‘Tramstation’ aan de Van der Capellenlaan in Gorssel. Werk van maar liefst drie kunstenaars is hier samengebracht. Het gaat om poppen van mevrouw Veeneman en om schilderijen van Klaske de Waal en Lyda te Linde.  
 
 

Poppen van mevr. Veeneman
 
In de jaren vijftig en zestig zijn door poppenmaakster mevrouw Veeneman uit Eefde een groot aantal poppen gemaakt. Haar dochter heeft hiervan circa 50 poppen aan De Elf Marken geschonken. De poppen zijn inmiddels al aardig op leeftijd, maar gelukkig verouderen poppen niet zo snel als mensen. Ze zien er nog puntgaaf uit. Alle poppen zijn nu in het tramstation te bewonderen. Ze zitten gezellig in kleine groepjes bijeen.  
 
 
 
 

Schilderijen van Klaske
 
Klaske de Waal uit Gorssel is al vijftien jaar lid van de schilderclub Het Koerhuis in Gorssel. Ze heeft als insteek: mooi om bezig te zijn met diverse items: krijt, acryl en divers materiaal op doek. Het is telkens weer een verrassing als het iets wordt.
 
 
 
 

Schilderijen van Lyda
 
Ook Lyda te Linde uit Eefde is lid van schildersclub het Koerhuis. Lyda is haar schilderscarrière begonnen met aquarelleren en is in de loop van de tijd overgegaan op acrylverf. In het Tramstation hangt wat nieuw en wat ouder werk. De titel van haar deel van de expositie is ‘Door de jaren heen’ De schilderijen zijn divers van realistisch tot abstract.
 
 
 
De expositie is te bezichtigen tot eind februari 2023. De openingstijden van het Tramstation zijn: dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur, donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. In verband met de feestdagen is het Tramstation van 23 december tot en met 9 januari gesloten. Gelukkig zijn de schilderijen en poppen ook van buitenaf prima te bezichtigen. Dus maakt u bijvoorbeeld een kerstwandeling door Gorssel, ga dan beslist even kijken. Dat kan ook ’s avonds, want dan is de expositie verlicht. Dan ziet het er allemaal nog romantischer uit.


Expositie schilderijen Hendrik Blankenberg
Vanaf 1 juni 2022 is in het Tram­station in Gorssel, zetel van de Historische Vereniging De Elf Marken, een expositie te zien van schilderijen van Hendrik Blanken­berg. Het Tram­station is van 1 juli tot en met eind augustus gesloten, maar de expositie is ook van buiten­af te zien.

Hendrik Blankenberg
Hendrik Blankenberg: 'Hoog water'Hendrik Blankenberg (1930 – 2016) werd geboren in Harfsen en was boer op boerderij de Braak­hekke, gelegen nabij de ‘Braakhekke bulten’. Hendrik is vanaf on­geveer 1974 als hobby gaan schilderen, vooral land­schappen. In het begin maakte hij alleen doeken in olie­verf, maar maakte zich later ook het aquarel­leren en werken met gouache eigen. Op veel plekken heeft Hendrik zijn werk mogen exposeren, onder meer bij het voor­malige creatieve centrum Gouden Handen in ’s Heeren­berg, de Berg­kerk in Deventer en in het Piet Bos museum (nu Natuur­museum Holterberg) in Holten. De laatste ander­half jaar van zijn leven woonde hij in verpleeg­huis de Lunetten in Zutphen. Hendrik over­won kanker, maar uiteindelijk werd de ziekte van Parkinson hem in september 2016 fataal. Op zijn rouw­kaart was een schilderij van zijn hand afgebeeld: koeien die over een zand­pad achter elkaar naar de horizon lopen.

Ansichtkaarten
Hendriks dochters lieten ansicht­kaarten van zijn schilderijen maken. De kaarten zijn verkrijg­baar bij Land­winkel de Winde in Harfsen en in de toekomst op meer plekken. De opbrengst ervan gaat naar het KWF en het Parkinson Fonds.

Openingstijden
Openings­tijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donder­dag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Dankzij de glazen omhulling van het Tram­station kan de tentoon­stelling gedurende de zomersluiting in juli en augustus ook van buiten­af bekeken worden.
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.





Expositie over Johan Derk Baron van der Capellen tot den Pol
Op zaterdagochtend 30 oktober 2021 is deze expositie in het Tramstation in Gorssel geopend. Daarbij waren naast bestuursleden van de Zwolse Burgercommissie en De Elf marken ook nazaten van Johan Derk aanwezig. De expositie geeft een goed beeld van de plekken waar Johan Derk leefde. Johan Derk woonde zelf weliswaar in Zwolle, maar verbleef veelvuldig en langdurig bij zijn familieleden in Gorssel, Eefde en wijde omstreken.

Maar het verhaal van de expositie gaat toch vooral over waarom hij en zijn familieleden niet in een kerk begraven wilden worden en ervoor kozen om een familiegraf aan de rand van de
Gorsselse hei te laten bouwen. Tegenstanders van de politieke ideeën van Johan Derk bliezen dit graf kort na de bouw helaas op. Gelukkig lagen de overblijfselen van Johan Derk en zijn vrouw tijdelijk in een graf in de kerk van Gorssel. Daar liggen ze nog steeds. Men zegt wel eens dat Johan Derk is ondergedoken van 1784 tot heden.

De expositie is tot eind april 2022 te bezichtigentijdens de opneningstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14 - 16 uur en iedere donderdag en vrijdag van 10 - 12 uur.

Het ligt in de bedoeling dat in het najaar 2022 de expositie een vervolg krijgt. Dan zal het accent liggen op de beruchte politieke activiteien van Johan Derk. Dan komen met name aan de orde het pamflet 'Aan het Volk van Nederland', de Burgerbewapening en de Drostendiensten.

Een uitgebreid verslag van de opening, geschreven door Sander Grootendorst, is te vinden in de Berkelbode van 3 november 2021.
Zie https://www.berkelbode.nl/nieuws/algemeen/387764/expositie-eert-18e-eeuwse-vrijheidsstrijder

 






   
Terug naar de inhoud