Exposities - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Exposities

Activiteiten
Expositie schilderijen Hendrik Blankenberg
Vanaf 1 juni 2022 is in het Tram­station in Gorssel, zetel van de Historische Vereniging De Elf Marken, een expositie te zien van schilderijen van Hendrik Blanken­berg. Het Tram­station is van 1 juli tot en met eind augustus gesloten, maar de expositie is ook van buiten­af te zien.

Hendrik Blankenberg
Hendrik Blankenberg: 'Hoog water'Hendrik Blankenberg (1930 – 2016) werd geboren in Harfsen en was boer op boerderij de Braak­hekke, gelegen nabij de ‘Braakhekke bulten’. Hendrik is vanaf on­geveer 1974 als hobby gaan schilderen, vooral land­schappen. In het begin maakte hij alleen doeken in olie­verf, maar maakte zich later ook het aquarel­leren en werken met gouache eigen. Op veel plekken heeft Hendrik zijn werk mogen exposeren, onder meer bij het voor­malige creatieve centrum Gouden Handen in ’s Heeren­berg, de Berg­kerk in Deventer en in het Piet Bos museum (nu Natuur­museum Holterberg) in Holten. De laatste ander­half jaar van zijn leven woonde hij in verpleeg­huis de Lunetten in Zutphen. Hendrik over­won kanker, maar uiteindelijk werd de ziekte van Parkinson hem in september 2016 fataal. Op zijn rouw­kaart was een schilderij van zijn hand afgebeeld: koeien die over een zand­pad achter elkaar naar de horizon lopen.

Ansichtkaarten
Hendriks dochters lieten ansicht­kaarten van zijn schilderijen maken. De kaarten zijn verkrijg­baar bij Land­winkel de Winde in Harfsen en in de toekomst op meer plekken. De opbrengst ervan gaat naar het KWF en het Parkinson Fonds.

Openingstijden
Openings­tijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donder­dag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur. Dankzij de glazen omhulling van het Tram­station kan de tentoon­stelling gedurende de zomersluiting in juli en augustus ook van buiten­af bekeken worden.
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.

Expositie over Johan Derk Baron van der Capellen tot den Pol
Op zaterdagochtend 30 oktober 2021 is deze expositie in het Tramstation in Gorssel geopend. Daarbij waren naast bestuursleden van de Zwolse Burgercommissie en De Elf marken ook nazaten van Johan Derk aanwezig. De expositie geeft een goed beeld van de plekken waar Johan Derk leefde. Johan Derk woonde zelf weliswaar in Zwolle, maar verbleef veelvuldig en langdurig bij zijn familieleden in Gorssel, Eefde en wijde omstreken.

Maar het verhaal van de expositie gaat toch vooral over waarom hij en zijn familieleden niet in een kerk begraven wilden worden en ervoor kozen om een familiegraf aan de rand van de
Gorsselse hei te laten bouwen. Tegenstanders van de politieke ideeën van Johan Derk bliezen dit graf kort na de bouw helaas op. Gelukkig lagen de overblijfselen van Johan Derk en zijn vrouw tijdelijk in een graf in de kerk van Gorssel. Daar liggen ze nog steeds. Men zegt wel eens dat Johan Derk is ondergedoken van 1784 tot heden.

De expositie is tot eind april 2022 te bezichtigentijdens de opneningstijden van het Tramstation: iedere dinsdag van 14 - 16 uur en iedere donderdag en vrijdag van 10 - 12 uur.

Het ligt in de bedoeling dat in het najaar 2022 de expositie een vervolg krijgt. Dan zal het accent liggen op de beruchte politieke activiteien van Johan Derk. Dan komen met name aan de orde het pamflet 'Aan het Volk van Nederland', de Burgerbewapening en de Drostendiensten.

Een uitgebreid verslag van de opening, geschreven door Sander Grootendorst, is te vinden in de Berkelbode van 3 november 2021.
Zie https://www.berkelbode.nl/nieuws/algemeen/387764/expositie-eert-18e-eeuwse-vrijheidsstrijder

 


   
Terug naar de inhoud