Excursies en lezingen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Excursies en lezingen

Activiteiten
Ledenvergadering 2024 met aansluitend lezing over 'zwemmen in de elf marken'
Op 7 mei houdenwe onze jaarlijkse ledenvergadering. Dit jaar zijn er vier reglementair aftredende bestuursleden, namelijk Annette van Meel, Jan Haijtink, Arend Rolden en Ad de Ruiter. De eerste drie stellen zich herkiesbaar. Dat geldt niet voor Ad de Ruiter die na bijna 41 jaar het bestuur zal verlaten. Hij blijft gelukkig wel actief voor de vereniging, zo zal hij de distributie van 'Ons Markenboek' blijven coördineren.

Na een korte pauze zal Caroline Dijkerman een lezing verzorgen over 'zwemmen in de elf marken', met speciale aandacht voor het IJsselbad in Gorssel en het Schipbeekbad gelegen tussen Epse, Deventer en Colmschate.

De vele verdrinkingen in ons land zorgden ervoor dat de overheid en gemeenten aan het begin van de 20e eeuw steeds meer belang hechtten aan de aanleg van zwembaden. Het leidde tot de bouw van het IJsselbad in 1930 aan de Houtwal, en het Schipbeekbad in 1938 ten noorden van Epse. De kinderen van de hoogste klassen uit Epse, Colmschate en Gorssel kregen in deze zwembaden hun zwemles. In 1958 en 1969 werden de zwembaden gesloten. Het IJsselbad vanwege de vervuiling van het water in de IJssel en het Schipbeekbad vanwege de uitbreiding van het industrieterrein van Deventer en de aanleg van de A1. Wat overbleef waren oude foto’s, advertenties, krantenartikelen en herinneringen van de vele zwembadbezoekers.
 

  • Locatie: Ons Huis, Dorpstraat 37 in Almen
  • Datum: dinsdag 7 mei 2024
  • Aanvang ledenvergadering 20.00 uur
  • Aanvang lezing circa 20.45 uur

Leden hebben gratis toegang. Niet-leden, die de lezing willen bijwonen, betalen bij binnenkomst € 5.- entreegeld.

 


Terug naar de inhoud