Excursies en lezingen - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Excursies en lezingen

Activiteiten
Lezing '' Vrouwen van het land' door Leo en Theo Salemink
Leo en Theo salemink zijn de auteurs van het boek "Vrouwen van het land'. Het gaat over hun voormoeders, terug naar het einde van de 18e eeuw. Deze vrouwen waren geen pachtboerinnen, maar dagloonsters. Arm en vaak analfabeet.  Zij leeftden in Gendringen, Megchelen en Varsselder-Veldhunten, tegen de Oude IJssel aan, op de grens met wat toen nog Pruisen heette. Ze trouwende met mannen uit Anholt en werkten op de grote pachtboerderijen van Huis Bergh, met name De Schriek in Megchelen. Deze vrouwen staan symbool voor veel vrouwen uit die periode. Ook in onze regio woonden, werkten en leefden dit soort "vrouwen van het land'.
 • Locatie: Ons Huis, Dorpsstraat 37 te Almen
 • Datum: dinsdag 19 maart 2024
 • Zaal open 19.30 uur
 • Aanvang lezing 20.00 uur
Leden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen bij binnenkomst € 5.- entreegeld. 
Herhaling van Jubileumlezing in Epse
De Historische Vereniging De Elf Marken vierde in 2023 haar 40-jarig jubileum. In verband daarmee werd in alle vijf dorpen een jubileumavond gehouden met een lezing over de geschiedenis van het eigen dorp. Het aantal bezoekers in Epse was dusdanig groot, dat een aantal mensen teleurgesteld moesten worden. Daarom wordt op dinsdag 9 april 2024 deze lezing nog een keer herhaald.
Alle Epsenaren en verder iedereen die geïnteresseerd is in de historie van dit prachtige dorp en haar landelijke omgeving zijn van harte uitgenodigd.  Aanmelden is niet nodig. Het verhaal van Henk Hietbrink begint in de ijstijd, als de eerste jagers zich op hoge gedeelten langs de Dortherbeek vestigen. Later kwamen er ook boeren.  Voor een deel behoorden de boerderijen tot het vrouwenklooster Ter Hunnepe en landhuis Het Hassink. Henk kent bijna alle boerderijen in Epse en omgeving. Maar ook café’s, hotels, winkels, kerk, school, de stoomtram en nog veel meer komen aan de orde. Het verhaal wordt omlijst met heel veel foto’s.  
 • Datum: dinsdag 9 april 2024                                                         
 • Locatie: Sportzaal Het Hassink, Hassinklaan 3, Epse                                                                                                     
 • Zaal open: 19.30 uur
 • Aanvang: 20.00 uur
Deze avond is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Bij binnekomst ontvangt u een consumptiebon voor een gratis consumptie in de pauze.


Ledenvergadering 2024 met aansluitend lezing over 'zwemmen in de elf marken'
Op 7 mei houdenwe onze jaarlijkse ledenvergadering. Dit jaar zijn er vier reglementair aftredende bestuursleden, namelijk Annette van Meel, Jan Haijtink, Arend Rolden en Ad de Ruiter. De eerste drie stellen zich herkiesbaar. Dat geldt niet voor Ad de Ruiter die na bijna 41 jaar het bestuur zal verlaten. Hij blijft gelukkig wel actief voor de vereniging, zo zal hij de distributie van 'Ons Markenboek' blijven coördineren.
Na een korte pauze zal Caroline Dijkerman een lezing verzorgen over 'zwemmen in de elf marken'.
 • Locatie:Dorpshuus Hoeflo in Harfsen
 • Datum: dinsdag 7 mei 2024
 • Zaal open 19.00 uur
 • Aanvang ledenvergadering 19.30 uur
 • Aanvang lezing circa 20.15 uur
Leden hebben gratis toegang. Niet-leden, die de lezing willen bijwonen, betalen bij binnenkomst € 5.- entreegeld.

 


Terug naar de inhoud