De Sequoia boom - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

De Sequoia boom

Dorpen > Epse > WO 2
De Sequoia van Epse
 
In de aanloop naar de viering van 75 jaar vrijheid in mei 2020 halen we verhalen op uit onze kernen. Verhalen over de oorlogstijd, over heldendaden of initiatieven die ons niet laten vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld binnen onze gemeente.
Dit keer het verhaal van de Sequoia van Epse.
 
 

In het Hassinkbos van Epse staat een reusachtige boom de Sequoia Dendron. Voluit de Sequoia Dendron Giganteum. Of wel de Mammoetboom. Want dat het een mammoetboom is blijkt wel uit de hoogte (41 meter) en de omtrek (8.5 meter). Met deze hoogte steekt hij ver uit boven de andere bomen in het bos.
 

Uit overlevering is bekend dat de toenmalige bewoner van Huize Het Hassink het nog kleine boompje plantte in 1864/1865. Dit was baron mr. Mark Willem Du Tour van Bellinchave (1835-1908).
De Sequoia, vindt zijn oorsprong in Amerika (California). Daar kunnen ze uitgroeien tot wel 100 meter en een enorme stamdikte. Het zijn ook de oudste bomen ter wereld. Sommigen zijn wel 3000 jaar oud. Binnen Europa kunnen ze door het klimaat deze hoogte en omvang niet bereiken.
 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de bezetters rondom de boom een opslag. Onder andere met vaten brandstof voor de V1 en ander oorlogsmaterieel. De geallieerden bombardeerden het gebied rond Huize Het Hassink. Dit was op 21 maart 1945. Op enkele beschadigingen na, heeft de boom dit overleefd.
 

Deze markante boom staat nog fier in al zijn glorie in het Hassinkbos. Het is erg de moeite waard om deze gigant(eum) eens te bekijken. De Sequoia staat ongeveer 80 meter van waar eens Het Hassink heeft gestaan.

Om hem te zien sla je vanaf de Hassinklaan de Reelaan in. Na ongeveer 100 meter sla je linksaf het bos in. Na weer 100 meter sta je bij de enorme boom.
Terug naar de inhoud