Berging vliegtuig Hurrel - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Berging vliegtuig Hurrel

Dorpen > Eefde > WO 2
Artikel overgenomen van de website www.Gorssel.nl:

Vliegtuig en stoffelijke resten piloot geborgen
De berging van het vliegtuig dat op 26 september 1944 neerstortte tussen Eefde en Gorssel is eerder dan verwacht afgerond. De werkzaamheden zijn succesvol verlopen. Er zijn wrakdelen, stoffelijke resten en uniformfragmenten gevonden en geborgen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de stoffelijke resten inderdaad van de vermiste Britse piloot William Hurrell zijn. Doordat de berging deze week al is afgerond, gaat de bezoekersdag van 20 november 2019 niet door. Hiervoor in de plaats is er op die dag een herdenking.

Het toestelnummer hoort bij de vermiste piloot
Het toestel is de Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dat blijkt uit unieke code¬nummers die op delen van het toestel zijn gevonden. De Hawker Typhoon MN582 keerde op de fatale septemberdag niet terug van een gewapende verkenningsvlucht. De officiële omschrijving was neergeschoten nabij Apeldoorn door een Messerschmitt 109.
Bij het toestel werden honderden granaten van de boord-kanonnen van het toestel gevonden en de verwachte acht raketten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zorgt voor de ruiming van de aangetroffen boordmunitie.

Stoffelijke resten
Flight Sergeant William R.S. Hurrell (geboren 1 mei 1923, gesneuveld 26 september 1944)De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft stoffelijke resten  veilig gesteld. Nader onderzoek in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen of de geborgen stoffelijke resten van de vermiste piloot van de MN582, Flight Sergeant William Hurrell, zijn. De resultaten van het onderzoek zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenis-ceremonie starten.

Nabestaanden Hurrell
De nabestaanden van Flight Sergeant William Hurrell in Australië zijn door burgemeester Van ’t Erve geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Zij komen op uitnodiging van de gemeente over naar Nederland om de locatie waar het toestel neerstortte te bezoeken en de herdenkingsdienst bij te wonen. Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve: “Ik heb goede hoop dat we William Hurrell uiteindelijk zijn laatste, eervolle rustplaats kunnen geven. Ik ben Defensie en de bergingsexperts erg dankbaar voor hun professionele en gedegen werk en kijk uit naar de komst van de nabestaanden.”

Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken
Het vliegtuigwrak werd in opdracht van de gemeente Lochem geborgen in het kader van het Nationaal Bergings¬programma Vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het project werd uitgevoerd door de samenwerkende gespecialiseerde bergingsdiensten van het Ministerie van Defensie, ondersteund door het civieltechnische bedrijf Leemans Speciaalwerken.

Herdenking in plaats van bezoekersdag
Vanwege de onvoorziene snelle afronding van de berging gaat de bezoekersdag op 20 november 2019 niet door. Wel wordt er die dag een herdenking gehouden. Belangstellenden zijn hierbij van harte welkom, maar het aantal plaatsen is beperkt.
Toegang uitsluitend na aanmelding via .

Op de website van De Stentor is een informatief filmpje over de bergingsresultaten te zien.

Gorssel, 14 november 2019   

Terug naar de inhoud