Einde van de oorlog in Epse en Joppe
Dorpen > Joppe > WO 2
Het einde van de oorlog in Epse-Joppe
Op 6 april is het voor Epse en Joppe officieel bevrijdingsdag. De vrijheid kwam niet zonder slag of stoot. Daaraan vooraf ging veel gebulder van Canadese tanks en van granaten.
Aan de hand van gebeurtenissen nemen Epse en Joppe u mee in het naderende einde van de oorlog. Met de vreugde van de oorlog in het verschiet, bracht de bevrijding de dorpelingen ook veel leed. Bevrijd van de onderdrukker, maar met een zwarte rand. De herinnering aan hen die vielen, blijft.
1. Epse viert zijn bevrijding met een zwarte rand. Op 23 april komen vier jongens om het leven door een niet opgespoorde antitankmijn. Twee jongens raken gewond maar overleven het ternauwernood.
2. Ver voor de bevrijding vindt landbouwer Leerkes op het erf van zijn boerderij “Holterman” een pot met 200 zilverstukken uit 1576, een jaartal uit de 80-jarige oorlog. De oorlogshandelingen van nu even op de achtergrond.
3. Epse viert op 6 april haar bevrijding. Maar op diezelfde dag wordt W. Dommerholt voor zijn woning op de Waterdijk door een afgedwaalde kogel dodelijk getroffen.
4. Een maand voor de bevrijding wordt de spoorlijn Deventer-Zutphen bij de ‘Olthof’ totaal vernield. Munitie, benzine en ander materiaal kan door bezetter niet meer worden aangevoerd.
5. Op 24 maart, twee weken voor de bevrijding vallen er bommen op vier woningen van de Kraton aan de Deventerweg. Zeven mensen komen hierbij om het leven. Bij de familie Beuzekamp, Boterman en mevrouw A. Wolters-Spiegelenberg
6. Uit de toren van de kerk in Joppe worden door de bezetter de klokken gestolen. Nog jaren voor de bevrijding missen de kerkgangers tot hun verontwaardiging na afloop van de mis hun fiets. Mopperend gaan ze huiswaarts.
7. In het zicht van de bevrijding wordt Huize ‘Het Hasssink’ en omgeving door 44 Engelse Typhoons gebombardeerd. Hierbij komen zeven mensen om het leven. Ook in de school zijn twee slachtoffers te betreuren.
8. Op 5 april, een dag voor de bevrijding, zijn op de ‘Oxerhof’ tien gevangenen door de bezetter op beestachtige wijze verminkt, gemarteld en vermoord.
9. Met de oversteek van de IJssel in Gorssel door het Canadese leger op 12 april 1945 begon de bevrijding van West-Nederland.
10. Op boerderij ‘De Zonneberg’ van de familie Slagman weten onderduikers zich in de kelder goed verborgen te houden. Helaas werd Gerrit Slagman verraden en heeft de bevrijding niet meer mee mogen maken.
11. In september 1944, ruim een half jaar voor de bevrijding, worden er o.a. in Joppe V1 raketten richting Antwerpen afgeschoten. Velen weigerden en ontploften vroegtijdig in de directe omgeving. Omwonenden leefden in angst.