Crash Lancaster 1945 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Crash Lancaster 1945

Dorpen > Harfsen

DE CRASH AAN DE HARFSENSESTEEG

........Maandag 16 juli a.s. zal een Britse historicus naar Nederland komen om te trachten de exacte plaats vast te stellen van de crash begin 1945 van de RAF Lancaster JB 603 "Take it Easy" van 100 Squadron Bomber Command. De omgekomen bemanning ligt begraven in Gorssel en de vader van de historicus was destijds op de betreffende basis betrokken bij het onderhoud van deze machine. De zoon is nu bezig met een studie naar het "oorlogsverleden" van dit toestel en mist nu nog de juiste plaats van de crash......

Bovenstaande zinnen uit een email van dhr. E.J.M. Mackay uit Wassenaar betekende het startsein voor Henk Bruil voor verder onderzoek en hij schreef onderstaande artikel:

Uit onze gegevens bleek het te gaan om de bommenwerper die op 5 januari 1945 om circa 23.00 uur aan de Harfsensteeg crashte.
Het toestel was gestart in Waltham Engeland en ze waren op de terugweg van een bombardement op Hannover. Ze werden hierbij zo zwaar aangevallen door een Duitse Messerschmitt dat ze neerstortten nabij boerderij Maatman aan de Harfsensesteeg 38.

Aan boord bevonden zich zeven bemanningsleden, te weten:
R. Barker, Flighing Officer RAF, 179071, Bridgenorth, Shropshire, gehuwd
J.M.C. Wilson, Pilot Officer RAAF, 410405, Essendon, Victoria, Australië, gehuwd
E. Gillen, Sergeant Air Gunner RAF,  2221440, Silkmore, Stafford, gehuwd
F.S. Elliott, Flight Sergeant Navigator RAF, 1672286, gehuwd
A.S. Gordon, Sergeant Flight Engineer RAF, 1825828, Stanley, Perthshire
B.G. Aldred Sergeant Air Gunner, 1492353, Selby, Yorkshire
A.A. Law, Flight Sergeant Air Bomber RAF, 1621232  

Alle zeven kwamen ze om het leven en de Lancaster lag in brokstukken op zo’n tweehonderd meter van de boerderij, maar vloog niet in brand.

De in de email genoemde historicus is Paul Kurn, zoon van de ground-chief (onderhoudsmonteur) van het toestel, is geïnteresseerd in de hierbij betrokken vliegers van het 100 RAF Squadron. Hij doet al ruim tien jaar onderzoek en heeft contacten gelegd met nog levende familieleden, maar van het enige Australische bemanningslid, J.M.C. Wilson, vond hij geen sporen naar familie. Het lukte hem om in een Australische krant een artikel over zijn zoektocht geplaatst te krijgen, maar kreeg geen enkele reactie, totdat …………….(toeval bestaat niet): dertien maanden later de dochter van Wilson, Rosemary, de krant bij haar dochter Trudy ziet liggen en zij weet via Facebook contact met Paul Kurn te leggen. Trudy is bevriend met Helen de dochter van Eric Mackay uit Wassenaar en die zoekt op zijn beurt via Henk ten Pas van de Oorlogsgravenstichting contact met De Elf Marken. En zo is de cirkel rond.

Op maandag 16 juli bracht, Paul samen met zijn broer Geoff en als begeleider Eric Mackay een bezoek aan oud-Harfsen. Een van onze leden, Ab Hemeltjen, woonde destijds op boerderij Maatman en was getuige van de crash. Hij kon de exacte plaats waar het vliegtuig is neergekomen aanwijzen en gezamenlijk liepen we naar de gezochte plek.  De eik aan de rand van het weiland stond er toen ook al, een ijkpunt voor de plaats des onheils.
Na al dat onderzoek liet deze gebeurtenis Paul duidelijk niet onberoerd en met hem en zijn broer waren ook wij, Eric Mackay, Ab Hemeltjen en Henk ten Pas, hun echtgenotes en ik, onder de indruk van dit moment.
Middels bovenstaande foto krijgt de bemanning van de “Take it Easy” een ‘gezicht’ .


Monument voor bemanning Lancaster JB603.

Paul Kurn heeft ook een actie gestart om een herinneringsplaquette aan te brengen, zo dicht mogelijk bij de crashplaats.
Door de financiele hulp van familieleden van de omgekomen piloten en de medewerking van de Gemeente Lochem en de landeigenaar G. Brummelman en onze vereniging kon een gedenksteen gerealiseerd worden.
In de kolom zijn resten van het vliegtuig verwerkt,  alsmede een fles met aanvullende informatie over het gebeurde.

Op 4 mei 2014 vond in aanwezigheid van ca. 150 belangstellenden, waaronder familieleden en nabestaanden van de bemanning van het vliegtuig,  de onthulling van het monument plaats.

Een indrukwekkende gebeurtenis, met vertegenwoordigers van zowel de de Britse en Nederlandse Luchtmacht, de gemeente Lochem, een afvaardiging van het Almense Harmonie-orkest en bestuursleden van onze vereniging.
Onze bestuursleden Willy Holtslag en Henk Bruil verdienen een compliment voor hun inspanningen voor dit monument.

Foto's: Erna de Ruiter

Terug naar de inhoud