75 jaar vrijheid midwinteravond 2020 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

75 jaar vrijheid midwinteravond 2020

Dorpen > Eefde > WO 2
Midwinterbijeenkomst 17 januari 2020  met als titel  “Vier je vrijheid”

In zijn inleiding over 75 jaar vrijheid bracht Jan Haijtink de laatste 7 maanden (september 1944 –april 1945) met behulp van een aantal foto’s in herinnering.
In die periode zijn in Eefde en directe omgeving vele  personen omgekomen.  

In september 1944 lukte het de Geallieerden (Operatie Market Garden) niet de Rijn over te steken; de Duitsers hadden rondom Arnhem een grote legermacht.  
De bevrijding van Nederland werd een half jaar vertraagd.

Versterken verdedigingslinie
Vanwege de opmars van de Geallieerden wilden de Duitsers de verdedigingslinie aan de oostelijke kant van de IJssel versterken. Daarvoor hadden ze 300 man van de Eefdese en Gorsselse bevolking nodig.
De burgemeester en ambtenaren verborgen het bevolkingsregister. Als represaille werd op zondag 24 september  in Gorssel 20 personen in Kerk en op straat opgepakt.
Daarvan werden 7 mannen (waaronder politieman Meijer) dood geschoten.

Vele bombardementen
In november en december 1944 bombardeerden de Engelsen vele malen met als doelen: de Sluis, de kazerne en diverse Duitse munitietreinen. Vaak misten de piloten het doel.
Zo werden huizen aan de Boedelhof gebombardeerd. Een mislukt bombardement op een munitietrein in de buurt van het Spijk bracht ravage teweeg in het Oranjekwartier/Nachtegaalstraat.
Maar ook bij de bombardementen in Zutphen vielen Eefdese slachtoffers.

Vliegende bommen (V1)
In december 1944 werd de lanceerinstallatie van de vliegende bommen in gebruik genomen. Antwerpen was het doel; veel doden waren daar te betreuren. Maar ook in Eefde ging het vaak verkeerd.
Op 18 december schoot een V1 door de achterdeur van de boerderij ’t Gotink aan de Nagtegaalstraat. Twee personen kwamen daarbij om en de boerderij brandde tot de grond af.

5 april 1945   
Op 5 april 1945 reden de Canadese tanks Eefde binnen. Vlak daarvoor hadden de Duitsers de bruggen over het Twentekanaal met springstof vernietigd en de beide molens in Eefde in brand gestoken.
Eefde lag in puin; veel slachtoffers waren te betreuren. De weg naar de vrijheid en wederopbouw kon beginnen.
Goed om na 75 jaar deze vrijheid te vieren.

Film berging toestel Hurrell
Na deze inleiding werd de indrukwekkende film vertoond van de berging van de Hawker Typhoon en de berging van de stoffelijke resten van piloot William Hurrell.
Twee familieleden van “uncle Bill” uit Australië  waren bij deze berging aanwezig.

Kraampjesmarkt
Onze vereniging De  Elf Marken was aanwezig met een kraampje met 5 personen (Joop Hekkelman, Freddy Lubbers, Piet Staal, Jan Stegeman, Johan te Linde) Informatie werd gegeven, daarnaast werden  boeken en een groot aantal kaartspelen met oude monumentale gebouwen uit de oude gemeente Gorssel verkocht. Onze vereniging kijkt met genoegen terug op deze avond.

Eefde, 27 januari 2020
Johan te Linde

Terug naar de inhoud