Bevrijding op 6 april 1945 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Bevrijding op 6 april 1945

Dorpen > Gorssel > WO 2
Feest en spanning tijdens bevrijding van Gorssel


De bevrijding van Gorssel was met de komst van de Canadezen op 6 april 1945 geen gelopen koers. Aan de overkant van de IJssel zaten immers nog de Duitsers die koste wat kost een Canadese doorbraak naar de Veluwe wilden voorkomen. Ze lieten hun aanwezigheid blijken door de granaten die ze op het dorp afschoten.
Enerzijds kon de bevolking dus de bevrijding vieren, anderzijds was het een feest met up en downs omdat de mensen veelvuldig een goed heenkomen moesten zoeken vanwege de levensgevaarlijke granaten.
Canadese tank in de Joppelaan
De canadezen verzamelen zich in de Joppelaan
Op de begraafplaats in Gorssel liggen bemanningsleden van neergehaalde vliegtuigen.


De doortocht door Gorssel verliep volgens de Deventer Courant probleemloos: ‘Doodgemoedereerd wandelde de eerste Canadees vroeg in de ochtend van 6 april het dorp binnen, gevolgd door een paar gepantserde verkenningswagens’.  








Terwijl de muzikanten van Kunstmin zich in de muziektent achter De Roskam ‘de blaren van de lippen bliezen’ en ‘foute’ dorpsgenoten voor het gemeentehuis werden vernederd begonnen op de Gorsselse hei de eerste voorbereidingen voor een heikele klus: de oversteek van de IJssel die zou uitmonden in de ‘Operatie Cannonshot’. De operatie kostte het leven aan 19 Canadese militairen. Zij zijn begraven op de begraafplaats in Holten. Op de begraafplaats in Gorssel liggen bemanningsleden van neergehaalde vliegtuigen.
Vanwege de gevaarlijke situatie in de uiterwaarden moest de daar woonachtige bevolking elders een goed heenkomen zoeken. Sommigen brachten have en goed in veiligheid bij familie, anderen vonden een schuilplaats in de kelders van het gemeentehuis.
Een canadees voertuig steekt de IJssel over
Pas na de geslaagde oversteek van de IJssel op 12 april stopten de beschietingen en kon ook in Gorssel de bevrijding uitbundig gevierd worden.


De bevrijdingsboog in de Molenweg
Terug naar de inhoud