Website - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Website

Werkgroepen

De website wordt door Wim Besselink verzorgd.

Heeft u interessante artikelen, mededelingen we horen het graag.Hieronder vindt u oud nieuws, welke niet meer op de hoofdpagina te vinden is:


Oud Nieuws:
Het werk van de schilder Sam le Poole ( 1910-1986)
Sam le Poole woonde in Epse en was tekenleraar aan de HBS in Deventer. Hij was landelijk bekend als schilder van landschappen, portretten en stillevens. De gemeente Gorssel kocht een aantal aquarellen van landschappen in de directe omgeving en een prachtig olieverf schilderij van  De Drie Kieften. Deze werken kregen wij in bruikleen van de gemeente Lochem voor deze tentoonstelling, aangevuld met werk uit privébezit van de Familie Le Poole en andere bruikleengevers.
De expositie is te bezichtigen in het Tramstation op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur tot en met 25 juni.


Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte op dinsdagavond 14 april een Koninklijke onderscheiding uit aan ons bestuurslid Henk Bruil.
Dit gebeurde bij zijn afscheid als bestuurslid van onze Vereniging, tijdens de jaarlijkse ledenvergadering.
Naast zijn grote inzet voor onze vereniging was hij o.a. ook nog bestuurslid en penningmeester van Rijvereniging en Ponyclub Semper Fidelis en bestuurslid en secretaris voor VVV Gorssel (later VVV Lochem). Vanaf 1997 is Henk penningmeester, secretaris en vicevoorzitter van onze vereniging. Een vraagbaak voor velen.
We zijn trots dat Henk benoemd is tot Lid in de orde van Oranje Nassau. We hopen dat hij onze vereniging nog vele jaren zal kunnen helpen.

In dezelfde ledenvergadering werd Arend Rolden uit Epse gekozen als nieuw bestuurslid. Wij wensen hem veel succes bij onze vereniging.

Foto: Ad de Ruyter


Het boek over de  Ilbrink familie
wordt tijdens de Genealogische dag  op 2 mei 2015 gepresenteerd.
De 21e genealogische dag van onze vereniging vindt plaats van 10.00 tot ca. 16:00 uur in de De Brink, het bijgebouw naast de protestantse kerk, Hoofdstraat 27 te Gorssel.
Er is overzichtstekening gemaakt waarop een ieder de verschillende familietakken van de Ilbrinks schematisch en vergezeld door foto's kan bekijken. Tevens is er een doorlopende fotopresentatie van de vele foto's die beschikbaar zijn gesteld door familieleden.
De standhouderszullen vertrouwde gezichten zijn, die hun collectie laten zien.
Het afgelopen jaar zijn weer veel nieuwe gegevens boven water gekomen. De beginnende en de meer gevorderde genealoog zullen veel nieuwe aanvullingen vinden.
Wilt u iets meer weten over de bewonersgeschiedenis van bepaalde boerderijen, dan bent u ook op de juiste plek.

Intekenlijst voor het lang verwachte boek over de geschiedenis van Eefde.
Wie nog niet ingetekend heeft  voor een exemplaar van het boek over Eefde, welke aan het eind van het  jaar zal verschijnen, kan dit nu ook via onze website doen.
Klik  hier.

Dinsdag 14 april houdt de Historische Vereniging De Elf Marken in De Roskam te Gorssel weer haar jaarlijkse ledenvergadering. Na de ledenvergadering zal Henk van Baalen uit Deventer een lezing houden over de Boreelkazerne.

De stad Deventer is een fascinerende stad met haar rijk historisch verleden. De wording en groei van deze oude Hanzestad is onlosmakelijk verbonden met de verdediging tegen vijanden die het welvarende en strategisch liggende Deventer wilden veroveren. Door de vele oorlogen werd Deventer de thuisbasis van tal van garnizoenen. Middelpunt werd de in 1847/1848 gebouwde kazerne die in 1934 de naam Boreelkazerne kreeg.

Een prachtig schouwspel leverde altijd weer de tocht van de cavalerie vanuit Deventer door de Huzarenlaan in Epse naar het oefenterrein op de Gorsselse heide. Ook de officieren werden daar beëdigd. Koningin Wilhelmina bezocht meermalen de Gorsselse heide tijdens oefeningen.
Met een PowerPointpresentatie vertelt Henk van Baalen over deze geschiedenis van Deventer en Gorssel waarover hij vorig jaar een boek schreef. Op luchtige wijze zal hij onze historische vereniging aangenaam vermaken.

Aanvang ledenvergadering 19.30 uur; aansluitend zal de lezing om 20.15 uur beginnen.
Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.


Expositie 70 jaar bevrijding, extra lezing in Almen en Open Huis in het Tramstation

In april is het 70 jaar geleden dat onze gemeente door de Canadezen werd bevrijd. In het kader van deze herdenking is in het Tramstation in Gorssel vanaf heden tot en met de 2 e week van mei een expositie over WO2 ingericht. De foto’s en voorwerpen hiervoor komen uit de collectie van Mark Veldhuis uit Tubbergen en uit onze eigen collectie.

In samenwerking met het Comité voor Winterlezingen Almen zal De Elf Marken op donderdag 9 april nog een extra lezing organiseren. Mark Veldhuis zal dan in dorpshuis Ons Huis een lezing houden onder de titel ‘’Elke steen heeft zijn eigen verhaal’’. De lezing gaat over de bevrijding van Almen en is gekoppeld aan de onthulling van een gedenksteen aan de Dorpsstraat later dit jaar voor de gevallenen bij deze bevrijding, aanvang 20.00 uur.

Aanstaande zaterdag 4 april is er weer een Open Huis in het Tramstation. Een aantal bestuursleden en vrijwilligers van de vereniging zal dan in het Tramstation aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.
Aanvang:11:00 uur tot 15:00 uur.

NIEUW: Prachtige foto van de sluis in Eefde.


We ontvingen een mooie foto van de sluis in Eefde, waarschijnlijk gemaakt in 1936 of 1937 net na de oplevering. Op de achtergrond is de molen van Lok te zien, welke tijdens de bevrijding in 1945 in brand gestoken werd door de vluchtende bezetter.
klik hier de foto's van Eefde.

NIEUW:
WIE KAN ONS HELPEN?

De nieuwe werkgroep Wie weet hetvraagt om uw hulp.


We hebben veel foto's, waarover we eigenlijk geen goed informatie hebben. Kunt u ons helpen en bijvoorbeeld vertellen wie op de foto's te zien zijn en waarom een foto gemaakt werd.
Dus ter gelegenheid van welke gebeurtenis en wat is hier nog meer over te vertellen.
Deze keer o.a. foto's van een buurtreisje naar Schiphol in 1937, 3 foto's van de tol Harfsen-Laren met tolgaarder Hoentjen en zijn vrouw (?).
Wie kan bijvoorbeeld nog meer over deze tol en tolgaarder vertellen, we weten wel de tarieven, maar verder?

Ook een foto van noeste wegwerkers, waar zijn ze aan het werk en wie zijn het?

Kijk op
Wie weet het
Unieke foto van Landgoed Het Elze, buurtschap Harfsen

Eind november ontvingen wij een foto op strokarton van de Gelderland Bibliotheek.
Op de achterkant staat geschreven: Het Elze in de buurtschap Harfsen gemeente Gorssel omstreeks 1870, toen eigenaar was Quarles van Ufford.  Als u goed kijkt ziet u zelfs 2 personen die aan het werk zijn in de tuin.
Wij hebben deze unieke foto in onze collectie opgenomen.
7 mei 2014


Onthulling monument LancasterJB603

Op 4 mei j.l. vond de onthulling van het monument plaats.

           
Een ontroerend moment.           Foto's Erna de Ruiter                      Voorzitster Willy Holtslag met de kopergroep van Juliana.         


Zie ook hetartikelbij het dorp Harfsen.

29 april 2014


Onthulling monument aan de Harfsensesteeg op 4 mei a.s.

Op 4 mei 2014 vindt vanaf 11:00 uur vindt de onthulling plaats van een monument aan de Harfsensesteeg in Harfsen (nabij huisnummer 38) ter nagedachtenis aan 7 verongelukte vliegers. In het bijzijn van o.a. nabestaanden van de omgekomen vliegers, Majoor W.J.H. ter Horst van de Koninklijke Luchtmacht, Officer Liam Green en Flight Lieutenant Damon Green from 100 Squadron, Eric Geurts from the Royal British Legion Holland Branch en Burgermeester Sebastiaan van het Erve en ons bestuur vindt een kleine plechtigheid plaats met muzikale ondersteuning van een kopergroep van 8 leden o.l.v. Alike Jonkman van muziekorps Juliana uit Almen.
Omstreeks 12:00 uur kan het monument door een ieder bezichtigd worden.
Lancaster Flypast
Bij goed weer komt in de middag nog een originele Lancaster PA 747 (er zijn nog 2 vliegende exemplaren in de wereld) vanuit Engeland een groet brengen aan het monument . Deze Flypast zal omstreeks 15:00 te zien zijn.         
Foto: Wikipedia

Crash WO2
Op 5 januari 1945 crashte de Lancaster JB 603 na beschoten te zijn door een Duitse Messerschmitt. Alle bemanningsleden van deze bommenwerper kwamen daarbij om.
Historicus Paul Kurn, zoon van de onderhoudsmonteur van het toestel, was geïnteresseerd in de hierbij betrokken vliegers van het 100 RAF Squadron.  Ruim tien jaar deed hij onderzoek en heeft contacten gelegd met nog levende familieleden. Op 16 juli  2012 bracht Paul , samen met zijn broer Geoff een bezoek aan oud-Harfsen. Ab Hemeltjen woonde destijds op boerderij Maatman aan de Harfsenesteeg en was getuige van de crash. Hij kon de exacte plaats aanwijzen, waar het vliegtuig is neergekomen. De eik aan de rand van het weiland stond er toen ook al, een ijkpunt voor de plaats des onheils. Het bezoek aan de plaats des onheils maakte op de aanwezigen diepe indruk .
21 april 2014
Italiaans Praalgraf Joan Derk Van der Capellen verhuist naar Zwolle

Het door de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Ceracchi vervaardigde grafmonument voor Joan Derk van der Capellen (1741-1784) wordt verplaatst naar Zwolle. Het grafmonument bestaat uit 4 marmeren figuren (een romeinse senator beeldt Joan Derk uit). Door de politieke ontwikkelingen in de late achttiende eeuw (de Patriotten moesten vluchten voor de oranje gezinden) bleef het monument in Rome achter. Daar werd het in een park bij de Villa Borghese opgesteld.
Er is nu overeenstemming bereikt over overbrenging naar Zwolle en daar zal het monument in de Grote Kerk geplaatst worden.
Joan Derk Baron van der Capellen tot den Pol (red:havezathe den Pol bij Staphorst ), aanhanger van de Patriotten, keerde zich eind achttiende eeuw tegen de gevestigde macht van stadhouder Willem V en de regenten (de Prinsgezinden). Na zijn overlijden werd hij tijdelijk bijgezet in het familiegraf van Van der Capellen in de grafkelder van de kerk in Gorssel. Ruim een jaar later, begin juli 1785, overleed ook zijn weduwe Hildegonda Bentinck. Hun beider stoffelijk overschot werd toen overgebracht naar een familiegraf, dat kort tevoren was opgericht in het vrije veld nabij Gorssel. Op 23 december 1787 vernielden Prinsgezinden het familiewapen, en in de nacht van 6 op 7 augustus 1788 werd zelfs de gehele graftombe met buskruit opgeblazen. De stoffelijke resten van Van der Capellen en zijn vrouw waren toen reeds uit de graftombe verwijderd in opdracht van schoonzoon Graaf van Rechteren van Westevelt en naar een veilige plek gebracht.
Een stuk marmer met het familiewapen, afkomstig van het grafmonument in de kerk en in bezit van De Elf Marken, is onlangs gerestaureerd en te bezichtigen in het Tramstation.
Joan Derk Van der Capellen, een Overijselse staatsman die op kwam voor de rechten van de burgers in binnen- en buitenland.Terug naar de inhoud