Nieuwsbrief 2 - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief 2

Publicaties > Nieuwsbrieven > 2020
Beste Leden,
 
 

In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:
 
   
 1. Historisch      Jumbo Plaatjesboek
 2.  
 3. Nieuw      boek De Elf Marken over oorlog en verzet  
 4.  
 5. Facebookpagina      met historische foto’s
 6.  
 7. Expositie      schilderijen van Marianne Kraster
 8.  
 9. Nieuw      informatiebord bij Boschterhoek


 
 
1.    Historisch Jumbo Plaatjesboek
 
De plaatjesactie van Jumbo Gorssel is inmiddels van start gegaan. Het boek is overal in de Oude Gemeente Gorssel huis aan huis bezorgd. Mocht u er geen ontvangen hebben dan kunt u er in de Jumbowinkel alsnog een afhalen. Bij elke besteding van € 15 aan boodschappen ontvangt u een setje plaatjes. Die kunt u in het prachtige boek plakken. Natuurlijk zult u na verloop van tijd ook dubbele plaatjes hebben. Die kunt u natuurlijk ruilen met familie, vrienden of kennissen, maar het is ook de bedoeling om na afloop van de actie een ruilbeurs te organiseren, als de corona-situatie dat tenminste toelaat. Op die manier is de kans groot dat u een compleet boekwerk bij elkaar weet te sparen.

 
 
2.    Nieuw boek De Elf Marken over oorlog en verzet
Ja, u leest het goed. De Elf Marken werkt aan een nieuw boek. Er zijn de laatste jaren steeds meer verhalen gepubliceerd over de oorlog en het verzet in de Oude Gemeente Gorssel. Daarom is een werkgroep samengesteld bestaande uit Homme Krol, Roel Hendriks, Henk Bruil, Piet Meininger en Johan te Linde. Zij proberen structuur aan te brengen in al die verhalen en er een prachtig boekwerk van te maken. Het streven is om het boek in het voorjaar van 2021 uit te kunnen geven. Zodra er meer over bekend is, dan laten we u dat zeker weten.  
 

 
3.    Facebookpagina met historische foto’s
Sinds medio september heeft Gorssel een facebook pagina voor historische foto’s met de titel “Je bent een echte Gorsselnaar als je …”.  In korte tijd heeft het al honderden leden en zijn er al een heleboel foto’s geplaatst. Kennelijk beschikken veel inwoners over mooie oude foto’s en willen ze die graag met hun dorpsgenoten delen. U kunt zich via https://www.facebook.com/groups/656034878249777 aanmelden als deelnemer aan de site.

 
 
4.    Expositie schilderijen van Marianne Kraster
Marianne Kraster is een geboren Amsterdamse en afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Nu woont ze in Zutphen en werkt vanuit haar atelier in Zutphen en een werkruimte midden in de natuur. Hieruit blijkt al dat de natuur een belangrijke inspiratiebron voor haar is. Natuurlijke vormen en wetmatigheden en ook kleuren spelen in haar werk altijd een belangrijke rol.  

Dat is ook het geval bij de schilderijen op de expositie in het Tramhuis in Gorssel. Sommige lijken op het eerste gezicht geen enkele voorstelling te hebben maar verbeelden bij nadere beschouwing bijvoorbeeld een bloemenveld in de lente of in de herfst.  Wie goed kijkt ziet dat ze zijn opgebouwd uit vele lagen verf, meer dan tien is geen uitzondering. Ook de afwisseling van matte en glanzende verf geeft een suggestie van levendigheid en beweging. Meer informatie over de kunstenares en haar werk is op haar website te zien.  

De tentoonstelling ACHTER GLAS is tot 3 december a.s. van buitenaf te zien. Op afspraak is hij ook binnen te bekijken. Voor meer informatie en voor het maken van een afspraak: kraster@hetnet.nl  of  www.mariannekraster.nl.
Adres: Het Tramhuis, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.
 

 
5.    Nieuw informatiebord bij Boschterhoek
 
Bij het huis Boschterhoek aan de Ravensweerdsweg 14 in Gorssel is sinds kort een bord geplaatst met informatie over het bombardement op Gorssel van 18 maart 1945. De villa Boschterhoek was destijds gevorderd door de Duitsers en werd bij het bombardement geheel vernield. Het bombardement door de geallieerden op 18 maart 1945 op Gorssel ging vooraf aan de oversteek van de IJssel door de Canadezen (Operatie Cannonshot), ruim drie weken later, op 11 april 1945. In Ons markenboek dat binnenkort uitkomt leest u meer over dit onderwerp.
 
 
Wij hopen dat u deze nieuwsbrief met genoegen gelezen hebt. Hebt u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar d11m.nieuwsbrief@outlook.com.  


 
 
Met vriendelijke groet,
 
Gerrit Groot Wassink
 
Redactie Nieuwsbrief
 
Terug naar de inhoud