Exposities - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Exposities

Activiteiten
Nieuwe Expositie:

Expositie Henk van Lottum
Tot en met 28 november is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Henk van Lottum te zien. Henk is in 1945 in Zwolle geboren.

Henk heeft een bèta achtergrond en schildert sinds 2012. Hij wilde gewoon eens proberen hoe het schilderen voelde. Al snel had hij het gevoel dat hij er iets van zichzelf in kwijt kon en dat gevoel heeft hij steeds meer. De onderwerpen hebben veelal betrekking op natuur en landschappen, maar hij schildert ook wel abstracte patronen. Henk is autodidact en heeft 1 jaar gewerkt in het atelier van Theo Ettema. Henk heeft niet zo'n behoefte aan volgen van lessen, want hij wil vrij zijn in zijn gebruik van kleur en techniek. Hij werkt zowel met acryl als met olieverf.

Over zijn werk vertelt Henk het volgende: Ik wil mijn persoonlijke beleving van de omringende wereld in mijn schilderijen tot uiting brengen. Het is voor mij een kwestie van kijken en laten ontstaan, het beeld niet opdringen of afdwingen.
Ik vind het fijn om te leren tijdens het schilderen, zelf te kijken hoe anderen werken.
Ik zeg meestal: "ik doe maar wat" en dit is niet badinerend bedoeld maar dat geeft aan dat ik tijdens het schilderen pas ontdek wat ik wil, hoe het voelt, al staat het onderwerp wel vast. Ik schilder graag in veel lagen omdat volgens mij de kleuren dan pas echt gaan leven. Verder heb ik nog heel veel ideeën, die ik graag zou willen uitwerken, maar waarbij ik het gevoel krijg, dat ik te weinig tijd heb.
Naast schilderen fotografeert Henk ook en vooral weer natuur en landschappen. Tijdens de Open Dag van 3 november zal Henk van Lottum aanwezig zijn om vragen over zijn werk te beantwoorden.

Voor mensen die meer willen zien, kunnen naar zijn website gaan: www.oogenlens.nl


Herfst Veluwe zoom van Henk van LottumAfgelopen exposities:

Expositie Rie de Balbian Verster-Bolderheij

Van dinsdag 3 april tot en met dinsdag 1 mei wordt op het perron van het Tramstation een aantal schilderijen van Rie de Balbian-Bolderheij (1890-1990) tentoongesteld. Enkele van de kleinere schilderijen uit het gemeentehuis van Lochem worden geëxposeerd, aangevuld met schilderijen uit familiebezit. Ook het staatsieportret van Juliana is te zien.

Rie is in Amsterdam geboren. Als twintigjarige trouwde Rie met journalist en kunstkenner Jan de Balbian Verster en kreeg ze als huwelijkscadeau een atelier aan de Prinsengracht. Om zich verder als schilderes te ontwikkelen kreeg Rie les van schilders als Isaac Israëls en Willem Wenckebach. Met laatstgenoemde heeft ze ook diverse malen samen geëxposeerd.

Een van de meest in het oog springende tentoonstellingen waar Rie aan heeft deelgenomen is een expositie in het Stedelijk Museum te Amsterdam in 1915. Met het geld dat Rie in het begin van haar carrière verdiend had, kocht ze in 1918 een zomerhuisje in Joppe vlakbij het treinstation Gorssel. Ze was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en het Sint-Lucasgilde.

In Gorssel nam ze in 1950 het initiatief om te komen tot oprichting van de Gorsselse Kunstkring. In 1965 verhuisde ze naar Blaricum. In hotel Hamdorff in Laren hield ze enkele exposities, waar een groot aantal schilderijen werd verkocht. Naast de schilderijen die ze in Amsterdam en later in Blaricum maakte is veel van haar werk in Joppe tot stand gekomen.

Rie legde zich voornamelijk toe op het schilderen van portretten en bloemstillevens, zo is onder andere de actrice Sara Heyblom door haar geportretteerd. Ook de reizen die Rie later in haar carrière maakte naar Japan, Hongkong, Marokko, Rusland en Jordanië vormden een belangrijke inspiratiebron. Tot op hoge leeftijd bleef ze schilderen.
De familie heeft haar werk in de afgelopen jaren geïnventariseerd en voor zover nu bekend heeft ze meer dan 600 schilderijen gemaakt, zowel met olieverf als gouache.
Deze inventarisatie is te zien op de website http://www.heihut.nl/ , naast een verhaal over haar leven.


Een schilderij van haar dochter Flor

Openingstijden Tramstation: dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag 7 april 2018 is er een open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.Expositie Zenobia van Beek  
 
Vanaf donderdag 15 februari tot en met 28 maart is op het perron van het Tramstation in Gorssel een expositie van het werk van Zenobia van Beek te zien. Zenobia is in 1954 in Eindhoven geboren. In 1984 behaalde Zenobia het diploma Textiele werkvormen en Tekenen aan de lerarenopleiding van het Mollerinstituut in Tilburg. Ze werkte voornamelijk in het onderwijs en volgde daarnaast lessen bij verschillende kunstenaars. Haar schilderijen kenmerken zich door een gedegen onderzoek van de zeggingskracht van het onderwerp. Ze neemt de tijd voor het bepalen van vorm, kleur en compositie. Het schilderen zelf gaat snel en er ontstaan dan spontane lijnen en kleuren. Zij werkt met acrylverf die door het snelle drogen past bij haar schilderstijl.
 
Een terugkerend thema in de werken van Zenobia is Centrum als plaats van bundeling, ontmoeting en verandering. De laatste jaren is zij gefascineerd door het Station; een plaats met de belofte van de verte.
 
Over haar werk vertelt Zenobia het volgende: ik wil mijn persoonlijke beleving van de omringende wereld in mijn schilderijen tot uiting brengen. Het is voor mij een kwestie van kijken en laten ontstaan, het beeld niet opdringen of afdwingen.
 
Op zaterdag 3 maart zou Zenobia tijdens de Open Dag van het Tramstation aanwezig zijn om vragen over haar werk te beantwoorden. Helaas is zij verhinderd. Ons bestuurslid Henk Hietbrink zal haar nu vervangen en vragen over haar werk te beantwoorden.
Tevens staan dan een aantal bestuursleden en vrijwilligers van De Elf Marken klaar om de gasten te ontvangen.   In de uitbouw van het Tramstation zullen op de Open Dag dia’s vertoond worden van de zeven molens die vroeger in de gemeente Gorssel gestaan hebben.
 
Openingstijden
Het Tramstation is tijdens de Open dag op zaterdag 3 maart 2018 geopend van 11.00 tot 15.00 uur en verder iedere dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. Exposities zijn van buitenaf permanent te zien.
 
Adres: Het Tramstation, Van der Capellenlaan 4, 7213 AG Gorssel.
 
Website: https://zenobia.exto.nl/

Station Zutphen


Afgelopen expositie's:


Foto's van de bouw van het museum Staal in het Tramstation

De eerste foto’s stammen van augustus 2015. Dit is het moment net voordat men begon met de sloop van het pand, waar tot enkele jaren daarvoor de mosterdmakerij van Chris Boesveld en slijterij van Jan Boesveld nog gevestigd waren.
 
Gedurende het bouwproces was De Groot regelmatig te vinden op deze locatie om alle ontwikkelingen vast te leggen. De serie toont de verschillende stadia en eindigt letterlijk met een zwarte pagina; een foto die hij maakte op 1 december, de dag voor de officiële opening, nadat een onverlaat de nacht ervoor een ruit bij het museum had ingeslagen en geprobeerd had brand te stichten.
 
Vanwege deze brandstichting zal de opening nog even op zich laten wachten en waarschijnlijk medio 2018 plaatsvinden. Tot die tijd zal Geert er nog menigmaal rondlopen om zijn serie compleet te maken.Afgelopen:Zussen exposeren in augustus

Tot en met dinsdag  5 september exposeren de zussen Willie Hekkelman - Berndsen en Dorie Kloppers- Berndsen in het Tramstation.

Willie Hekkelman-Berndsen:
De belangstelling voor schilderen was altijd latent aanwezig. Het werk van haar vader inspireerde haar enkele jaren geleden om zelf het penseel ter hand te nemen. ‘Kieken of ik dat ok kan.’
De onderwerpen van haar werk variëren van landschappen tot stillevens.
Haar schilderijen in de expositie geven een beeld van de ontdekkingsreis naar het ‘eigen kunnen’ vanaf 2010.  Zij schildert met acrylverf.


Dorie Kloppers-Berndsen:                                                                       

Fotograferen is al jaren een grote hobby van haar.  Daarnaast schildert ze sinds het voorjaar van 2014.

De foto’s in de expositie zijn gemaakt in de eigen tuin en tijdens wandelingen in binnen- en buitenland. Sommige daarvan zijn gebruikt als onderwerp voor haar schilderijen.
Elke maandagavond zijn de beide dames te vinden bij Jacqueline van Munster in Atelier V te Almen. Daar leren zij de kneepjes van het vak.

Nieuwsgierig geworden, kom dan gerust een kijkje nemen in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 in Gorssel.
De openingstijden zijn: elke dinsdagmiddag van 14- 16 uur en donderdagochtend van 10-12 uur.


Afgelopen:
Expositie van kunstwerken van Roderick Hietbrink in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 te Gorssel.
 
 
Vanaf 27 mei tot en met 5 augustus 2017 is in het Tramstation een expositie van het werk van Oud-Epsenaar Roderick Hietbrink te zien. Roderick is in 1975 in Gorssel geboren. Hij heeft een bouwkundige opleiding en volgde daarna de opleiding Autonome beeldende kunst aan de Kunstacademie Sint Joost gevolgd door een masteropleiding aan het Piet Zwart instituut in Rotterdam. Roderick heeft zich ontwikkeld tot een internationaal bekende kunstenaar. Tegenwoordig woont en werkt hij zowel in Nederland als Noorwegen.
 
 
In zijn werk weet Hietbrink persoonlijke ervaringen te vatten in objecten, ruimtelijke installaties en fotografie. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van architectonische en cinematografische elementen. ‘The Living Room’ uit 2011 is een bekend werk van Roderick dat o.a. te zien was in het Stedelijk Museum. In het Tramstation in Gorssel zijn video-installaties, foto’s en objecten te zien. Voor meer informatie over Roderick en zijn werk, zie www.roderickhietbrink.com .
 
 


 
 
Afgelopen:
In Mei 2017 werken van Ton Kramer te zien :
Ton Kramer is in 1941 geboren in Arnhem en is na zijn opleiding aan de kunstacademie Arnhem en na diverse stages in Spanje en Frankrijk sinds 1972 beroepsmatig werkzaam. Veel van zijn schilderijen, krachtstokken, schilden, klein plastieken en objecten zijn in particulier bezit. Naast zijn creatieve werk heeft hij ook zijn eigen praktijk: “Mirin Dajo”, voor healing, persoonlijk groei en bewustwording. Op zijn website www.tonkramer.nl kan hierover meer gevonden worden.

Over zijn werk vertelt Ton het volgende: ‘’In mijn werk zijn verschillende perioden te onderscheiden zoals: Realisme, Expressief impressionisme, Schilden en Krachtstokken, Magie en Nieuwe visie.Tijdens de expositie in het Tramstation in Gorssel exposeer ik schilderijen uit de periode “Magie” en “Nieuwe Visie” plus een tweetal Schilden, geïnspireerd door mijn verdieping in het Sjamanisme. Met heldere kleuren wil ik mijn optimistische kijk op mijn wereldbeeld vorm geven. Daarnaast probeer ik met een geconstrueerde werkelijkheid een voelbare spanning op te bouwen. Aan een bepaalde stijl of stroming wil ik mij niet binden. Mijn toets is de laatste jaren wat losser en beweeglijker geworden. De kleuren zijn afwisselend zacht of fel, afhankelijk van het gekozen onderwerp. Heel bewust heb ik gekozen voor het vierkant als drager van mijn schilderijen.
zie hiernaast Mijn Schild.


Afgelopen:
Expositie Henk IJmker en Open Huis in het Tramstation
 
Van eind maart tot en met 25 april 2017 is in het Tramstation een expositie van het werk van oud-Gorsselnaar Henk IJmker te zien.
Henk IJmker (1952) woonde tot zijn 24e in Gorssel, waar zijn vader lokale roem verwierf met schilderijen, reclameborden, affiches en decors. Het was dus niet zo vreemd dat ook Henk met potlood en penseel aan de slag ging. Na de middelbare school meende hij dat de kunstacademie voor hem de aangewezen opleiding was, maar: “Net in die periode heerste daar een antiautoritaire stuurloosheid als gevolg van mei ’68 en dat zorgde ervoor dat ik me daar totaal niet thuis voelde, helaas…” Op zijn twintigste werd Henk nog gevraagd voor een groepstentoonstelling van een aantal Deventer kunstenaars, maar daarna koos hij toch voor ‘baan en zekerheid’ en het schilderen en tekenen verdween naar de achtergrond.

In 2010 besloot hij een opleiding te gaan volgen bij Art Partout, de Academie voor Realistische Schilderkunst in Deventer. Hij kreeg de smaak weer helemaal te pakken en is nu bijna dagelijks achter de ezel te vinden. Een deel van de ‘productie’ hangt nu in het Tramstation in Gorssel.

Tot nu toe lag de nadruk op het schilderen van stillevens (‘simpele composities als rustpunt in een woelige wereld’); langzamerhand echter rijpen er bij Henk ideeën om meer gecompliceerde en meer verhalende beelden te gaan maken.Openingstijden zie Tramstation

Terug naar de inhoud