Exposities - De Elf Marken

Ga naar de inhoud

Exposities

Activiteiten
Foto's van de bouw van het museum Staal in het Tramstation
Tot 15 januari is in het tramstation te Gorssel een fotoreportage te zien van de hand van de Almense fotograaf Geert de Groot. De afgelopen twee en half jaar heeft hij de bouw van Museum STAAL in Almen met zijn camera gevolgd.
De eerste foto’s stammen van augustus 2015. Dit is het moment net voordat men begon met de sloop van het pand, waar tot enkele jaren daarvoor de mosterdmakerij van Chris Boesveld en slijterij van Jan Boesveld nog gevestigd waren.
Gedurende het bouwproces was De Groot regelmatig te vinden op deze locatie om alle ontwikkelingen vast te leggen. De serie toont de verschillende stadia en eindigt letterlijk met een zwarte pagina; een foto die hij maakte op 1 december, de dag voor de officiële opening, nadat een onverlaat de nacht ervoor een ruit bij het museum had ingeslagen en geprobeerd had brand te stichten.
Vanwege deze brandstichting zal de opening nog even op zich laten wachten en waarschijnlijk medio 2018 plaatsvinden. Tot die tijd zal Geert er nog menigmaal rondlopen om zijn serie compleet te maken.Afgelopen:Zussen exposeren in augustus

Tot en met dinsdag  5 september exposeren de zussen Willie Hekkelman - Berndsen en Dorie Kloppers- Berndsen in het Tramstation.

Willie Hekkelman-Berndsen:
De belangstelling voor schilderen was altijd latent aanwezig. Het werk van haar vader inspireerde haar enkele jaren geleden om zelf het penseel ter hand te nemen. ‘Kieken of ik dat ok kan.’
De onderwerpen van haar werk variëren van landschappen tot stillevens.
Haar schilderijen in de expositie geven een beeld van de ontdekkingsreis naar het ‘eigen kunnen’ vanaf 2010.  Zij schildert met acrylverf.


Dorie Kloppers-Berndsen:                                                                       

Fotograferen is al jaren een grote hobby van haar.  Daarnaast schildert ze sinds het voorjaar van 2014.

De foto’s in de expositie zijn gemaakt in de eigen tuin en tijdens wandelingen in binnen- en buitenland. Sommige daarvan zijn gebruikt als onderwerp voor haar schilderijen.
Elke maandagavond zijn de beide dames te vinden bij Jacqueline van Munster in Atelier V te Almen. Daar leren zij de kneepjes van het vak.

Nieuwsgierig geworden, kom dan gerust een kijkje nemen in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 in Gorssel.
De openingstijden zijn: elke dinsdagmiddag van 14- 16 uur en donderdagochtend van 10-12 uur.


Expositie van kunstwerken van Roderick Hietbrink in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 te Gorssel.
 
 
Vanaf 27 mei tot en met 5 augustus 2017 is in het Tramstation een expositie van het werk van Oud-Epsenaar Roderick Hietbrink te zien. Roderick is in 1975 in Gorssel geboren. Hij heeft een bouwkundige opleiding en volgde daarna de opleiding Autonome beeldende kunst aan de Kunstacademie Sint Joost gevolgd door een masteropleiding aan het Piet Zwart instituut in Rotterdam. Roderick heeft zich ontwikkeld tot een internationaal bekende kunstenaar. Tegenwoordig woont en werkt hij zowel in Nederland als Noorwegen.
 
 
In zijn werk weet Hietbrink persoonlijke ervaringen te vatten in objecten, ruimtelijke installaties en fotografie. Daarbij maakt hij veelvuldig gebruik van architectonische en cinematografische elementen. ‘The Living Room’ uit 2011 is een bekend werk van Roderick dat o.a. te zien was in het Stedelijk Museum. In het Tramstation in Gorssel zijn video-installaties, foto’s en objecten te zien. Voor meer informatie over Roderick en zijn werk, zie www.roderickhietbrink.com .
 
 


 
 
Openingstijden Tramstation:
 
Dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
 
Donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
 

 
In de maand juli is het Tramstation gesloten
 
Van buitenaf is de expositie permanent te zien
 


Afgelopen:
In Mei 2017 werken van Ton Kramer te zien :
Ton Kramer is in 1941 geboren in Arnhem en is na zijn opleiding aan de kunstacademie Arnhem en na diverse stages in Spanje en Frankrijk sinds 1972 beroepsmatig werkzaam. Veel van zijn schilderijen, krachtstokken, schilden, klein plastieken en objecten zijn in particulier bezit. Naast zijn creatieve werk heeft hij ook zijn eigen praktijk: “Mirin Dajo”, voor healing, persoonlijk groei en bewustwording. Op zijn website www.tonkramer.nl kan hierover meer gevonden worden.

Over zijn werk vertelt Ton het volgende: ‘’In mijn werk zijn verschillende perioden te onderscheiden zoals: Realisme, Expressief impressionisme, Schilden en Krachtstokken, Magie en Nieuwe visie.Tijdens de expositie in het Tramstation in Gorssel exposeer ik schilderijen uit de periode “Magie” en “Nieuwe Visie” plus een tweetal Schilden, geïnspireerd door mijn verdieping in het Sjamanisme. Met heldere kleuren wil ik mijn optimistische kijk op mijn wereldbeeld vorm geven. Daarnaast probeer ik met een geconstrueerde werkelijkheid een voelbare spanning op te bouwen. Aan een bepaalde stijl of stroming wil ik mij niet binden. Mijn toets is de laatste jaren wat losser en beweeglijker geworden. De kleuren zijn afwisselend zacht of fel, afhankelijk van het gekozen onderwerp. Heel bewust heb ik gekozen voor het vierkant als drager van mijn schilderijen.
zie hiernaast Mijn Schild.


Afgelopen:
Expositie Henk IJmker en Open Huis in het Tramstation
 
Van eind maart tot en met 25 april 2017 is in het Tramstation een expositie van het werk van oud-Gorsselnaar Henk IJmker te zien.
Henk IJmker (1952) woonde tot zijn 24e in Gorssel, waar zijn vader lokale roem verwierf met schilderijen, reclameborden, affiches en decors. Het was dus niet zo vreemd dat ook Henk met potlood en penseel aan de slag ging. Na de middelbare school meende hij dat de kunstacademie voor hem de aangewezen opleiding was, maar: “Net in die periode heerste daar een antiautoritaire stuurloosheid als gevolg van mei ’68 en dat zorgde ervoor dat ik me daar totaal niet thuis voelde, helaas…” Op zijn twintigste werd Henk nog gevraagd voor een groepstentoonstelling van een aantal Deventer kunstenaars, maar daarna koos hij toch voor ‘baan en zekerheid’ en het schilderen en tekenen verdween naar de achtergrond.

In 2010 besloot hij een opleiding te gaan volgen bij Art Partout, de Academie voor Realistische Schilderkunst in Deventer. Hij kreeg de smaak weer helemaal te pakken en is nu bijna dagelijks achter de ezel te vinden. Een deel van de ‘productie’ hangt nu in het Tramstation in Gorssel.

Tot nu toe lag de nadruk op het schilderen van stillevens (‘simpele composities als rustpunt in een woelige wereld’); langzamerhand echter rijpen er bij Henk ideeën om meer gecompliceerde en meer verhalende beelden te gaan maken.Afgelopen Exposities:

Expositie schilderijen en Venetiaanse maskers van Gerda van Goor - Pruyt
 
 
Vanaf donderdag 16 februari tot en met 21 maart 2017 is in het Tramstation een expositie van het werk van Gerda van Goor te zien. Gerda is in 1950 in Brummen geboren. Zij tekent en schildert van jongs af aan. De laatste jaren schildert Gerda abstract. Zij heeft van verschillende docenten schilderlessen gehad.
 
 
De schilderijen zijn met olie-, aquarel- en acrylverf gemaakt. De Venetiaanse maskers zijn gemaakt van gips en klei (geschikt als wanddecoratie) of papier maché (geschikt als wanddecoratie en/of voor feesten en carnaval).
 
 
Gerda nam deel aan kunstmarkten in Ootmarsum, Zutphen en Duisburg en exposeerde o.a. in Gorssel, Zutphen, Zeddam, Lochem en Doetinchem.  Tevens heeft zij in Zeddam workshops gegeven in het maken van Venetiaanse maskers.
 
Op zaterdag 4 maart zal kunstenares Gerda tijdens de Open Dag van het Tramstation aanwezig zijn om vragen over haar kunstwerken te beantwoorden.
 
 Vanaf November 2016 tot eind januari 2017:
In het kader van de verschijning half november van het boek over de tramlijn Zutphen - Deventer is in het Tramstation een expositie over deze tramlijn ingericht. De tramlijn heeft een boeiende geschiedenis die aan de hand van de bevindingen van veel archiefonderzoek, verslagen uit oude kranten en tal van oude foto’s tot leven komt.

Hieronder de drukte tijdens de openingsrit:

 

Sjef Platell:
In het Tramstation in Gorssel is tot het eind van de maand december tevens een tentoonstelling te zien van de objecten en sculpturen van beeldend kunstenaar Sjef Platell. Na 25 jaar als architect te hebben gewerkt is Sjef 15 jaar geleden ook als beeldend kunstenaar begonnen. Met deze achtergrond maakt hij architecturale kunst met geometrische abstractie.
 
De objecten in hout, steen, aluminium en brons kenmerken zich door ritme, eenvoud en/of rekenkundige regels. Ook maakt Sjef abstracte sculpturen, geïnspireerd op de ruwe vorm van de steen, met afwisselend bewerkte en onbewerkte vlakken.
 Afgelopen:

In het Tramstation is van 22 september tot en met 18 oktober het werk van drie Zutphense kunstenaars te zien. Bij deze tentoonstelling in het Gorsselse Tramstation ligt de nadruk, naast de getoonde foto’s, op de toepassing van porseleinklei. Dit fijne van oorsprong witte materiaal is geschikt voor een diversiteit aan verwerkingstechnieken.
Hanneke Verhey (keramiek) en Marijke van de Meent (edelsmeden) studeerden beiden aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Ze ontmoetten elkaar in hun woonplaats Zutphen, het zijn vriendinnen en collega’s. Zij delen regelmatig een vitrine als exposanten bij tentoonstellingen.
Zij delen regelmatig een vitrine als exposanten bij tentoonstellingen.
Hanneke gebruikt graag de komvorm.
Deze vorm intrigeert en stimuleert haar om te blijven experimenteren met decoreren. Er volgt een proces van zoeken naar de juiste dynamiek van lijnen. Natuurlijke vormen zijn hierbij het uitgangspunt. Deze bieden met hun vloeiende vormen onbeperkte mogelijkheden voor een beweeglijk lijnenspel.
De kom wordt gemaakt op de draaischijf. Ze gebruikt porseleinklei zonder toevoeging van kleur of glazuur. Met een scalpeermesje snijdt ze reliëfs in de ongebakken klei. De witheid en transparantie ontstaan na het stoken op hoge temperatuur.

“Ooit vond ik een mezennestje”…Kralen maken die de zachte sensuele vorm van het ei en de textuur van de schaal weergeven, is iets waar Marijke al jaren mee bezig is en..het kan altijd nog beter.
De kralen worden in een mal gegoten met vloeibare porseleinklei (gietporselein). Door het gebruik van verschillende soorten gietporselein ontstaan nuances in tint. Kleuren worden verkregen door toevoeging van pigmenten.
Net zo belangrijk als de kralen is de sluiting en maakt een gelijkwaardig onderdeel uit van de ketting. Ze maakt de sluiting van een passend materiaal, soms van ivoor, hout of zilver.


De voor deze gelegenheid geselecteerde foto’s van GertJan van de Meent sluiten daar goed op aan. Kenmerkend voor zijn werk is het ingetogen kleurgebruik en de krachtige zwart-wit fotografie. Hij is autodidact, actief als vrijetijdsfotograaf en lid van “Fotografencollectief De Zutphense.”
 

 

OUD:

Momenteel is er een Expositie van Jur Thomas.
Op zaterdag 11 juni zal Jur Thomas in het Tramstation aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.

Expositie schilderijen van Jur Thomas in het Tramstation, Van der Capellenlaan 4 te Gorssel.
 
 
 
Vanaf donderdag 19 mei is tot en met 19 juni in het Tramstation een expositie van het werk van Jur Thomas te zien. Jur is in 1939 in Boksum geboren en was docent Nederlands in Arnhem van 1966 tot 1997. Hij tekende en schilderde van jongs af aan, beoefende zijn hobby in vrije tijd en vakantie en ontwikkelde zijn aanleg verder in Friesland, waar hij in 1997 weer ging wonen. Landschap en stadsgezicht hebben zijn voorkeur. Hij maakt ook werk in overleg (o.a. portretten).
 
 
Het werk van Thomas was door de jaren heen te zien op exposities in Ellecom, Oosterbeek, Langweer, Woudsend, Doesburg, Gaastmeer en Sneek.
 
Zijn werk kan het best als realistisch-impressionistische worden getypeerd. Hij zegt daar zelf over: “Ook al lijkt de werkelijkheid eigenlijk te mooi om er ook nog eens een realistische afbeelding van te maken, toch wil ik het haastig voorbijgaan van de dingen tegenhouden en het beeld vastleggen, zodat wat gezien is er nog even is”. Vaak ziet hij het mooie in de wereld om zich heen al als geschilderd of getekend. Dat moet hij dan ter plekke of thuis op doek of papier zetten en zo kan hij er dan nog naar blijven kijken. Zoals hij verder toelicht: “ik kies in mijn aanpak meer voor de realiteit in sfeer en impressie met alle mogelijkheden van associatie en herinnering dan voor het experiment in een eerder van de werkelijkheid afgewende en vrijblijvende vormgeving” 19 juni is deze expositie nog op de reguliere openingstijden van het Tramstation te zien.


Openingstijden zie Tramstation

Terug naar de inhoud